Verkorte scholing Injecteren en Diabetes Mellitus

Deze scholing wordt verzorgd door Maatschap Goed Zorgen Tiel.

Uitgangspunt van deze scholing is de Nederlandse wet-en regelgeving rondom het verlenen van beroepsmatige zorg. De evidence based richtlijn ‘voor toediening gereed maken’ (2009) wordt gebruikt als leidraad voor het praktisch oefenen met verschillende injectie technieken en injectiematerialen. Belangrijk onderdeel van deze scholing is de uitleg van en het praktisch oefenen met de veiligheidsproducten, die al sinds 2013 wettelijk verplicht zijn te gebruiken door hulpverleners. (bij voorbeeld de veilige insulinenaalden). Bij het oefenen van de vaardigheden maken we gebruik van observatie en beoordelingsprotocollen van Vilans ©. Voor het onderdeel Diabetes Mellitus, wordt gebruik gemaakt van de EADV richtlijn ‘Verantwoord insuline toedienen met de insuline pen’ en de richtlijn “Verantwoorde diabeteszorg bij kwetsbare ouderen”,
van Verenso.

Doelstelling
Het vergroten van actuele kennis en oefenen van verpleegtechnische vaardigheden met betrekking tot het onderwerp.

Doelgroep
De doelgroep voor deze scholing bestaat uit zorgverleners die in de praktijk in aanraking komen met de zorg rondom de genoemde onderwerpen, of op korte termijn hiermee te maken krijgen. De scholing is geschikt voor niveau helpende 2+, niveau verzorgende 3 en verpleegkundigen niveau 4-5. Tevens kan de scholing ook zinvol zijn voor zorgverleners die de verpleegtechnische vaardigheden niet (zelfstandig) uitvoeren in de praktijk, maar wel zorgdragen voor een client voor welke bovengenoemde onderwerpen aan de orde zijn.

Studiebelasting
Het aantal studie belastende uren voor deze scholing, bedragen gemiddeld 3 uur. Dit hangt af van uw eigen kennis en ervaringsdeskundigheid met betrekking tot het onderwerp.

Studiemateriaal
U krijgt als voorbereiding op de scholing een leerbrief digitaal aangeleverd, met hierin alle informatie over de scholing en een voorbereidende opdracht. Ook staan er handige links in ter voorbereiding op de scholingsbijeenkomst. Tijdens de scholingsbijeenkomst krijgt u aanvullend lesmateriaal aangeboden, in de vorm van een lesbrief of een Powerpoint presentatie. U hoeft zelf geen studiemateriaal aan te schaffen.

Programma:

  • Nederlandse wet-en regelgeving
  • Protocollen en richtlijnen
  • Hygiëne
  • Materialen en hulpmiddelen
  • Injecteren; subcutaan en intramusculair (de verschillende technieken)
  • Injecteren met kant- en klare producten
  • Ontwikkelingen in diabeteszorg
  • Injecteren met de insulinepen
  • Bloedglucosebepaling

Accreditatie V&VN: 3 punten

    Vraag direct meer informatie aan over deze cursus.

    Kosten

    €139,50

    Locatie

    Skillslab Maatschap Goed Zorgen Tiel
    Groteburgse Grintweg 52